Suïcidepreventie bij jongeren

07 januari 2020

Bij gezond in je vel zitten, hoort ook dat je je mentaal goed voelt. Dat is onder jongeren niet altijd het geval. Tien tot 15% van de jongeren denkt weleens aan zelfmoord, en 1 op de 25 doet een poging. Sinds kort is er een nieuw online kennisdossier van Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie’, waar ook onderwijsprofessionals gebruik van kunnen maken.

In het dossier ‘Suicidepreventie bij jongeren’ staan (onder andere) de volgende vragen centraal: Wat zijn de laatste inzichten op het gebied van suïcidepreventie bij jongeren? Welke initiatieven zijn er in Nederland? Hoe maak je zelfmoord bespreekbaar, en hoe behandel je suïcidaliteit? Het dossier is opgezet naar aanleiding van een symposium in september 2019 en bevat o.a. een aantal videopresentaties waarin professionals, onderzoekers en ervaringsdeskundigen hun visie en expertise delen.

Een van die professionals is Judith de Heus die in een TED-Talk (zie filmpje) ingaat op hoe je suïcidaliteit als een op zichzelf staande stoornis kunt behandelen. “Als je niet bang bent om over de dood te praten, dan kun je het hebben over redenen om te blijven leven.”

Het dossier wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie. Bekijk het hele dossier op de website van het Kenniscentrum.

TestJeLeefstijl

Het materiaal van de website kan ook gebruikt worden als inspiratie of aanvulling op de zelftest ‘Angst en somberheid’ voor studenten op TestJeLeefstijl.nl. Dit online platform helpt mbo-ers om goed voor zichzelf te zorgen.

 

 

Graag de nieuwsbrief ontvangen?

Aanmelden

Contact opnemen

Stuur ons een mail