Sport en studie: een gouden combi

Als jonge topsporter ben je nooit zeker van een bloeiende topsportcarrière. Daarom is het zo belangrijk om sport met een studie te combineren. Jonge topsporters vertellen hier hoe zij dat doen en wat hun drijfveren zijn.


Naam: Dennis Krukkert
Leeftijd: 18 jaar
Sport: squash op topniveau
Ranglijst: top 5 van Nederland
School: MBO Landstede Sport & Bewegen, Zwolle
Opleiding: Centre for Sports and Education (CSE) bij Landstede Sport & Bewegen
Stage: Squash Hellendoorn
Werk: Trainer bij Squash Zwolle
Stichting: Om sponsoren te vinden voor zijn topsport heeft Dennis
samen met zijn zus (2de van Nederland in squash) een stichting opgericht: SSTS.infoDennis in actie
Facebookpagina Stichting Squash Talent Support
PromotiefilmDennis Krukkert hoort bij de top 5 van de Nederlandse squash-profs. Op zijn zesde begon hij met tennis, maar koos op zijn twaalfde voor squash. Vooral de snelheid en het reactievermogen van squash boeien hem. Om zijn topsport te combineren met zijn opleiding koos hij voor MBO Landstede in Zwolle. Bij het Centre for  Sports and Education (CSE) kan hij elke ochtend en middag trainen. Zijn rooster is daar helemaal op aangepast. Dennis vertelt wat hem beweegt en hoe belangrijk zijn opleiding naast zijn sport voor hem is. 

‘Alles draait bij squash om snelheid’

Het tempo ligt heel hoog en je zweet binnen tien minuten. En als je goed traint ben je binnen een half uur helemaal kapot. Geweldig vind ik dat! Wat mij vooral aanspreekt zijn de snelheid en het reactievermogen die je nodig hebt. Je moet heel goed nadenken wat je in een korte periode doet. Het gaat allemaal om de focus. Alleen dan kun je de bal zuiver plaatsen. En dat maakt deze sport voor mij een enorme uitlaatklep.
Op mijn zesde ben ik begonnen met tennis. Maar op mijn twaalfde vond ik squash al vele malen leuker. Je hebt hierbij echt het gevoel dat je wat gedaan hebt. Inmiddels behoor ik bij de top 5 van Nederland. Daarvoor train ik twee keer per dag. Ik woon in Hellendoorn en train in Zwolle. Dat betekent dat ik iedere ochtend om zes uur op sta om de trein van kwart over zeven te halen. Ieder dag sta ik om half negen op de baan om te squashen. Ik heb veel over voor mijn sport en hoop natuurlijk op een carrière in de sport. Maar tegelijkertijd weet je dat je daar alles voor aan de kant moet zetten. En een garantie dat je het ook echt gaat maken heb je niet. Daarom vind ik het super belangrijk om naast mijn sport ook een goede opleiding te doen. Het is fantastisch dat ik een opleiding heb gevonden waarin ik sport en studie kan combineren. Mijn rooster is daar helemaal op afgestemd.  Dit jaar heb ik het profiel management gekozen en mijn lessen gaan daarom vooral over sportmanagement, zoals lesgeven en toernooien organiseren. En na school train ik opnieuw. Dat zijn soms technische trainingen voor je voetenwerk of tactische trainingen om je reactievermogen te vergroten. Maar ook conditietraining of krachttraining. In april hoop ik mee te doen aan het EK en in aanloop daar naar toe zijn de trainingen intensiever. Tussendoor heb ik mijn squash trainer diploma (ST3) behaald. Om wat bij te verdienen en omdat ik het leuk vind, werk ik als squashtrainer bij Squash Zwolle. En ik loop stage bij Squash Hellendoorn. En ik heb ook nog een vriendin. Dus dat is best intensief bij elkaar. Als het mij niet lukt om een topsportcarrière op te bouwen heb ik nog een paar andere opties. Een eigen squashcentrum met alles er op en er aan is een grote droom. Om dat op te zetten en ook zelf les te blijven geven. Misschien dat ik daarvoor eerst nog HBO Windesheim Small Business ga doen. Een andere optie is het garagebedrijf AKRO van mijn vader overnemen. Dat lijkt me ook heel gaaf. Ik help hem nu al veel in de zaak en doe dat met veel plezier. En dat is ook meteen mijn nadeel: ik vind alles leuk! Maar wat ik ook ga doen, ik zal altijd blijven squashen. Daar ligt echt mijn passie. Ik kan moeilijk uitleggen waarom. Maar kom het maar eens doen, dan merk je het wel!

Graag de nieuwsbrief ontvangen?

Aanmelden

Contact opnemen

Stuur ons een mail